Eliölajien suojelusta säädetään luonnonsuojelulaissa. Millaisia lajien suojeluun liittyviä uudistuksia luonnonsuojelulakiin on tulossa? Miten muutokset vaikuttavat hankekehitykseen ja esimerkiksi lupien saamiseen? Miten projektissa kannattaa käytännössä huolehtia arviointien toteuttamisesta? Miten hallita hankekehitykseen liittyviä epävarmuuksia ja riskejä?
Koulutuksessa käydään luonnonsuojelulain säätelemää lajien suojelua läpi hankekehityksen näkökulmasta – sekä uudistuvan lainsäädännön, oikeuskäytännön tuomien oppien että vaikutusarviointeja tekevän viranomaisen käytännön kokemusten kautta.
Hankekehityksessä päätöksentekoa vaikeuttaa ja hankkeiden etenemistä hidastaa ennakoinnin vaikeus. EU-tuomioistuimen ratkaisukäytäntö esimerkiksi edellyttää hankkeiden vaikutusarvioinnilta korkeaa tieteellistä varmuutta: kuitenkin vaikutusten mallintaminen on aina hypoteettista – etenkin, kun vaikkapa ilmastonmuutoksen synnyttämiä muuttujia ei voida täysin ennustaa.
Koulutus antaa työkaluja siihen, miten hankekehityksessä voi hallita epävarmuutta ja minimoida riskejä. Saamme kuulla myös viranomaisen näkemyksiä siitä, mitä seikkoja olisi hyvä ottaa huomioon lajien suojelun osalta.
Kenelle?
Koulutus on suunnattu muun muassa hankekehittäjille, ympäristöjuristeille ja ympäristökonsulteille, jotka haluavat päivittää tietonsa luonnonsuojelulain uudistuksista ja oppia onnistuneen vaikutusarvioinnin kulmakivet.
Kouluttajat:
Riitta Rämä, asianajaja, Asianajotoimisto Naturata Oy
Rämä on erikoistunut ympäristöoikeuteen. Rämällä on pitkä kokemus ympäristöoikeudellisista asiantuntijatehtävistä, jotka ovat pääasiassa liittyneet infrastukruuri- ja rakentamishankkeiden lupamenettelyihin, kaavaprosesseihin ja Natura-alueisiin liittyviin kysymyksiin. Hänellä on laaja kokemus siitä, miten luonnonsuojelun ja infrahankkeiden intressit yhdistetään ja sitä kautta hankkeiden tehokas eteneminen varmistetaan.
Salli Uljas, ylitarkastaja, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Salli Uljas toimii Varsinais-Suomen ELY-keskuksessa luonnonsuojelulain valvonnan ja luvituksen tehtävissä. Aikaisemmissa tehtävissä ennen ELY-keskusta tehtäviin on kuulunut myös käytännön lajisto- ja luontotyyppiselvitykset maatossa, mutta nykyisessä työssä painottuu enemmän muiden tekemien havaintojen tulkinta ja arviointi. Erilaisiin ympäristöä muuttaviin hankkeisiin liittyen kiinnostaa paitsi se, että mahdollinen hallinnollinen kankeus värittäisi prosessia mahdollisimman vähän, mutta erityisesti se, miten hankkeiden luontovaikutuksia saataisiin vähennettyä aiempaa enemmän niin, että kunnianhimoisissa, mutta välttämättömissä tavoitteissa luonnon monimuotoisuuden vähenemisen pysäyttämisen suhteen voitaisiin onnistua.
Minna Pappila, erikoistutkija, OTT, metsä- ja biodiversiteettioikeuden dosentti, Suomen Ympäristökeskus
9.15 Webinaariympäristö avautuu
9.30 Tervetuloa koulutukseen!
9.35 Ajankohtaista luonnonsuojelulainsäädännössä
10.20 Onnistunut vaikutusarviointi – viranomaisen näkökulma
– Viranomaisen rooli vaikutusarvioinnissa
– Mihin viranomainen kiinnittää huomiota käytännön työskentelyssä?
– Epävarmuustekijöiden vähentäminen vaikutusarvioinnissa
– Miten tehdään hyvää yhteistyötä hankkeen aikana?
11.05 Tauko
11.15 Miten projektissa kannattaa käytännössä huolehtia arviointien toteuttamisesta?
– Arvioinnin aikataulutus
– Hankekehityksen ja luontoarvioinnin synkronointi
– Vaikutusarvioinnin ajan tasalla pitäminen
– Viranomaisyhteistyö
– Esimerkkitapauksia oikeuskäytännöstä
12.00 Aikaa kysymyksille
12.15 Koulutus päättyy
Koulutuspaikka:
Koulutus järjestetään verkossa
Ajankohta:
5.11.2024, klo 09:30-12:15
Hinta:
370 euroa /hlö + alv 25,5 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.
Kun ilmoitat webinaariin useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:
2-5 osallistujaa: 310 euroa + alv 25,5 % / hlö
6-10 osallistujaa: 260 euroa + alv 25,5 % / hlö
(Alennus lasketaan 1 hlö perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.)
Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Myöhemmin kuin 14 päivää ennen koulutuksen alkua tulleista peruutuksista veloitamme 50 % kokonaishinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.
Luonnonsuojelulainsäädäntö ja lajiensuojelu -käytännön neuvot hankekehitykseen (1/2 pv)
370 euroa /hlö + alv
05.11.2024, Webinaari