Miten laatia hyvä vesi- tai ympäristölupahakemus? Miten hankkeiden vaikutuksia arvioidaan ja luontoselvityksiä tehdään osana lupaprosessia? Millaisia virheitä lupa- ja valitusprosessissa yleensä tehdään? Mitä kuuluu yhden luukun lainsäädäntöhankkeelle?
Vesi- ja ympäristölupapäivän tavoitteena on auttaa lupien hakijoita tekemään onnistuneita hakemuksia ja samalla helpottaa viranomaisten työtaakkaa.
Vesi- ja ympäristölupapäivä tarjoaa käytännön ohjeita vesi- ja ympäristölupahakemusten tekemiseen sekä valitusten laadintaan. Tule poimimaan lupaprosessin eri vaiheisiin osallistuvien asiantuntijoiden konkreettiset esimerkit hyvistä käytännöistä ja tyypillisistä virheistä. Kuulet päivässä myös ympäristöministeriön tietoiskun yhden luukun lainsäädäntöhankkeesta ja KHO:n tuoreen oikeuskäytännön linjanvetoja.
Vesi- ja ympäristölupien hakeminen ja päätöksistä valittaminen on kirjallista menettelyä, joten siitä puuttuu luonnollinen vuorovaikutus ja mahdollisuus saada palautetta lupien ja valitusten käsittelijöiltä. Tilaisuutemme tarjoaa mahdollisuuden luvan hakijoiden ja viranomaisten vuorovaikutukseen ja palautteen antamiseen puolin ja toisin. Vesi- ja ympäristölupapäivän tavoitteena on oppia tuntemaan hakuprosessin eri osapuolten työskentelytapoja ja edistää prosessien kehittämistä.
Koulutus etsii vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin:
– Millainen on hyvä lupahakemus?
– Miten hankkeen ympäristövaikutuksia arvioidaan?
– Mitkä puutteet poikivat useimmiten täydennyskehotuksia?
– Miten lupakäsittelyn aikatauluja voitaisiin nopeuttaa?
– Miten minimoida turhat valitukset?
– Mitkä ovat hyvän hakemuksen peruselementit?
– Miten laatia hyvä valitus?
– Miten hakijoiden ja lupien käsittelijöiden vuorovaikutusta voitaisiin parantaa?
– Miten yhden luukun hanke muuttaa lupaprosessia?
– Miten vesi- ja ympäristölupiin liittyviä riitoja on ratkaistu tuoreessa oikeuskäytännössä?
Kenelle?
Ajankohtaispäivä on suunnattu ympäristöoikeuteen erikoistuneille juristeille, ympäristöpäälliköille, ympäristöinsinööreille, konsulteille, ympäristöasioiden parissa työskenteleville virkamiehille ja muille ympäristöasioiden parissa työskenteleville asiantuntijoille ja johtajille.
Kouluttajat:
Oili Rahnasto, hallitusneuvos, ympäristöministeriö
Hallitusneuvos Oili Rahnasto toimii ympäristöministeriössä ympäristönsuojeluosastolla päästöt ja ympäristöriskit –yksikön päällikkönä. Yksikön tehtäväalaan kuuluu ympäristönsuojelulainsäädännön, ympäristöluvituksen ja valvonnan kehittäminen, teollisuuden ympäristönsuojelu ja ilmansuojelu sekä ympäristövastuisiin ja ympäristöriskien torjuntaan liittyviä asioita.
Riitta Rämä, asianajaja, Asianajotoimisto Naturata
Rämä on erikoistunut ympäristöoikeuteen. Rämällä on pitkä kokemus ympäristöoikeudellisista asiantuntijatehtävistä, jotka ovat pääasiassa liittyneet infrastukruuri- ja rakentamishankkeiden lupamenettelyihin, kaavaprosesseihin ja Natura-alueisiin liittyviin kysymyksiin. Hänellä on laaja kokemus siitä, miten luonnonsuojelun ja infrahankkeiden intressit yhdistetään ja sitä kautta hankkeiden tehokas eteneminen varmistetaan.
Hanna Sandqvist, suunnittelupäällikkö, dipl.ins., Oulun Vesi
Hanna Sandqvist toimii Oulun Vedessä suunnittelupäällikkönä vastuualueenaan verkostojen suunnittelu ja rakennuttaminen. Hänellä on monipuolinen kokemus vesihuollon suunnittelutehtävistä sekä vesitalous- ja ympäristölupa-asioista. Viinivaaran varavesihankkeessa Hanna on toiminut projektipäällikkönä hankkeen valmisteluvaiheesta vuodesta 2015 lähtien. Ennen vesilaitokselle siirtymistään Hanna on toiminut vesihuollon konsulttina.
Arto Paananen, ympäristöneuvos, Vesiyksikön päällikkö, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Ympäristöneuvos Arto Paananen toimii vesiyksikön päällikkönä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta. Yksikön tehtäviin kuuluu vesitaloushankkeiden lupakäsittely. Paanasella on pitkä kokemus vesilakiin liittyvistä asioista. Ennen lupaviranomaiseen siirtymistä hän on toiminut vesilain valvojana (ELY-keskus) ja mm. valtakunnallisen vesilain valvojien ryhmän puheenjohtajana sekä Pirkanmaan ELY-keskuksen vesistöyksikön tutkijana.
Elina Nyholm, lainsäädäntöneuvos, oikeusministeriö
Lainsäädäntöneuvos Elina Nyholm toimii oikeusministeriössä julkisoikeuden yksikössä. Nyholmin vastuualueina ovat erityisesti hallintolainkäyttö ja hallintomenettely. Nyholmilla on pitkä kokemus käytännön tuomioistuintyöskentelystä mm. ympäristönsuojelulain ja vesilain mukaisten asioiden parissa korkeimmasta hallinto-oikeudesta ja alueellisista hallinto-oikeuksista. Nyholm on väitellyt vuonna 2015 ympäristönsuojelulain jälkivalvontasäännöksistä.
Maria Mäkinen, ylitarkastaja, Ympäristönsuojeluyksikkö, Varsinais-Suomen ELY-keskus
Mäkinen toimii Varsinais-Suomen ELY-keskuksen (ympäristö- ja luonnonvarat vastuualueen) ympäristönsuojeluyksikössä. Yli 20 vuotta ympäristöhallinnossa on sisältänyt monenlaisia tehtäviä pohjavesiin liittyen: pohjavesialueiden kartoitusta, seurantaa ja vesienhoitoa. Vesilain valvonta vedenoton osalta on kuulunut tehtäviin kymmenen vuoden ajan, hieman vähemmän aikaa tehtävänä on ollut myös ympäristönsuojelulain mukainen valvonta (jätevedenpuhdistamot). Työhön liittyy sekä ennakko- että jälkivalvontaa, eli mm. luvantarpeen arviointia, lausuntoja sekä ja ympäristö- ja vesitalouslupien valvontaa.
Mika Seppälä, oikeusneuvos, korkein hallinto-oikeus
Seppälä on oikeusneuvos korkeimman hallinto-oikeuden I jaostolla, jolla ratkaistaan muun muassa ympäristöasioita koskevat asiat. Aiemmin hän toiminut ympäristölainsäädännön lainvalmistelijana, ympäristövalvonnassa lakimiehenä ja ympäristönsuojelu- ja vesitalousasioiden ratkaisijana valtion ympäristölupaviranomaisessa. Hänellä on laaja kokemus koko ympäristölainsäädännön soveltamisesta, mutta hän on erikoistunut erityisesti ympäristönsuojelulainsäädäntöön, jätelainsäädäntöön, vesilainsäädäntöön sekä terveydensuojelulainsäädäntöön.
Salli Uljas, ylitarkastaja, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus
OHJELMA
8.30 Ilmoittautuminen, aineiston jako ja aamupala lähiosallistujille
9.00 Tervetuloa koulutukseen!
– Johdantoa päivään ja sen tavoitteisiin
9.10 Yhden luukun lainsäädäntöhanke etenee – miten se vaikuttaa lupaprosessiin?
9.30 Hakijan näkökulma vesi- ja ympäristölupaprosessiin
– Mihin toivotaan ympäristöviranomaisten ohjausta
– Tyypillisiä ongelmakohtia
– Miten kehittää vuoropuhelua
10.30 Tauko
10.45 Miten tehdä hyvä lupahakemus? Vuoropuhelu viranomaisen ja hakijan välillä.
– Mitkä asiat ovat keskeisiä lupahakemuksen lukijan näkökulmasta?
– Hyvän lupahakemuksen elementit
– Konkreettisia esimerkkejä, kysymyksiä ja vastauksia
11.45 Aikaa keskustelulle
12.00 Lounas
13.00 Luontoselvitykset ja vaikutusarviointi ympäristö- ja vesilupahankkeissa
13.45 Päätöksen täytäntöönpanokelpoisuus ja hyvän valituksen periaatteet
– Mikä on tärkeää täytäntöönpanokelpoisuuden näkökulmasta?
– Miten tehdä hyvä valitus ja mitkä ovat tyypillisiä virheitä?
14.50 Tuoretta oikeuskäytäntöä vesi- ja ympäristöluvista
15.45 Päivän koonti ja loppukeskustelu
16.00 Koulutus päättyy
Koulutuspaikka:
Helsingissä, paikka ilmoitetaan myöhemmin
Koulutus järjestetään myös verkossa
Ajankohta:
30.1.2025, klo 9:00-16:00
Lähikoulutuksen hinta:
790 euroa /hlö + alv 25,5 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.
Kun ilmoitat lähikoulutukseen useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:
2-5 osallistujaa: 650 euroa + alv 25,5 % / hlö
6-10 osallistujaa: 560 euroa + alv 25,5 % / hlö
Webinaarin hinta:
720 euroa /hlö + alv 25,5 %. Koulutuksen hintaan sisältyy tallenne, joka on osallistujien katsottavissa kuusi kuukautta koulutuksen jälkeen.
Kun ilmoitat webinaariin useamman osallistujan samasta organisaatiosta, ovat voimassa seuraavat alennetut hinnat:
2-5 osallistujaa: 610 euroa + alv 25,5 % / hlö
6-10 osallistujaa: 520 euroa + alv 25,5 % / hlö
(Alennus lasketaan 1 hlö perushinnasta. Alennuksia ei voi yhdistää muihin alennuksiin.)
Ilmoittautumisen peruutusehdot:
Myöhemmin kuin 14 päivää ennen koulutuksen alkua tulleista peruutuksista veloitamme 50 % kokonaishinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.
Vesi- ja ympäristölupapäivä -miten tehostaa lupaprosessia? (1 pv)
790 euroa /hlö + alv
30.01.2025, Vahvistetaan myöhemmin, Helsinki