fbpx
Design for Six Sigma -koulutus (10 pv)
Quality Knowhow Karjalainen järjestää nyt koulutuksen:

Design for Six Sigma -koulutus (10 pv)

5 750 euroa /hlö + alv

5 750 EUR

29.01.-12.06.2025, Sibeliustalo, Lahti Ankkurikatu 7, Lahti 4 joulukuun, 2024 Sampo Korppoo

Lean ja ketterät menetelmät , Lean ja ketterät menetelmät

Palaute aikaisemmista koulutuksista:

  • "Kurssi auttoi ymmärtämään tilastollisten ja ei-tilastollisten työkalujen merkityksen tuotekehitys- ja tuotesuunnitteluprosessissa."

  • "Koulutus antoi eväitä yrityksemme olemassaolevan suunnitteluprosessin toteutukseen."

  • "Antilla on innoistava ote koulutukseen. On ilo kuunnella kouluttajaa, joka on itse innostunut aiheesta."

    Oletko suunnittelemassa uutta tuotetta tai palvelua? Vai eikö olemassaolevan parantaminen enää onnistu?

    Kaikki lähtee asiakkaasta ja asiakkaan tarpeen tuntemisesta ja toiminnan suunnittelusta tämän perusteella. Design for Six Sigma (DFSS) tarjoaa modernin suunnitteluprosessin työkaluineen suunnittelun tueksi. Moderniin laatuun kuuluu kolme kokonaisuutta, laadun suunnittelu, laadun hallinta ja laadun parantaminen, DFSS tarjoaa menetelmän ja työkalut laadun suunnitteluun.

    Ja muistathan, että kun laatu suunnitellaan sisään tuotteeseen tai palveluun, minimoituvat myös huonosta laadusta aiheutuvat kustannukset.

    Tuotekehityksen ja yritysten haasteena on, kuinka lanseerataan menestyvä tuote samalla, kun joudutaan tekemään kompromisseja suunnittelun, iteroinnin, tutkimuksen, määrittelyn ja testauksen osalta. Tärkeät kysymykset ovatkin: mitä pitää lähteä suunnittelemaan, kuinka kerrotaan suunnittelulle sekä kuinka tässä kaikessa onnistutaan.


    Koulutuksen ajankohta ja laajuus

    1. jakso: 29.-31.1.2025
    2. jakso: 4.-5.3-2025
    3. jakso: 7.-8.4.2025
    4. jakso: 8.-9.5.2025
    Final-päivä: 12.6.2025


    Optimoi suunnitteluprosessit
    Design for Six Sigma (DFSS) on uuden sukupolven suunnittelumetodi, joka sisältää Six Sigman tavoin uuden suunnitteluprosessin PIDOV ja lukuisan määrän uusia suunnittelun ja tuotekehityksen menetelmiä ja työkaluja.

    DFSS optimoi suunnitteluprosessin niin, että saavutetaan Six Sigma -suoritusarvo ja samalla integroidaan Six Sigma -ominaisuudet uuteen tuotteeseen.

    Tohtori Joseph Juran kuvaa laadun suunnittelun prosessin. Laadun suunnittelun universaali prosessi lähtee liiketoiminnasta ja päätyy riittävän suorityskyvyn omaavan tuotteen ja valmistusprosessin validointiin. DFSS-koulutus noudattelee tätä prosessia ja tuo konkreettisia työkaluja tämän prosessin tueksi.

    Tuotekehityksen ja suunnittelun haaste on ennustaa asiakastarve oikein.Tärkeä osa onnistumista on ymmärtää asiakastarve oikein.Tarve ei useinkaan ole se, mitä asiakas sanoo, vaan täytyy ymmärtää syvällisemmin asiakkaan tarve. Tätä kutsutaan asiakkaan ääneksi –VOC, Voice of Customer.

    Yksi yleisimmistä ongelmista on asiakastarpeen väärin tunnistaminen.Tästä seuraa se, että kaikki työ mitä tehdään tästä eteenpäin, valuu pääasiassa hukkaan. Asiakastarpeen tunnistamisen jälkeen se tulee testata.

    Koulutuksen ensimmäisessä jaksossa keskitytään asiakkaan äänen tunnistamiseen sekä käytännön työkaluihin ja konsepteihin, joilla onnistumista voidaan parantaa. Asiakastarpeen tunnistaminen ei riitä, vaan tämä täytyy muuttaa konkreettiseksi suunnitelmaksi, kuinka tuote tehdään. Suunnitelman täytyy olla sellainen, että tuote on valmistettavissa. Koulutuksen toinen jakso keskittyy uuden tuotteen suunnitteluun ja olemassa olevien suunnitteluongelmien ratkaisemiseen.TRIZ-menetelmä yhdessä monimuuttujakokeiden kanssa ovat erittäin hyvät ja konkreettiset työkalut uuden, jopa toimialallasi innovatiivisen ja toimivan tuotteen kehittämisessä.

    Elinkaareen tai tuotteiden suunnitelluissa olosuhteissa toimivuuden vaade kasvaa jatkuvasti. Ei riitä, että tuote toimii hankkiessa tai toimitettaessa, vaan elinkaaren painoarvo niin taloudellisessa kuin ympäristönäkökulmassa kasvaa. Luotettavuustekniikka käsittelee elinkaarenaikaista tuotteen toimivuutta. Kolmannessa jaksossa keskitytään riskiarvioon ja luotettavuuden arvioinnin työkaluihin. Minitab pitää sisällään kattavan ja käyttökelpoisen luotettavuusanalyysien työkalupakin suunnittelijan tai tuotekehittäjän salkkuun.

    Neljäs jakso keskittyy toleranssien määrittämiseen.Toleranssien asettaminen ja sovittaminen tuotteen komponenttien valmistusprosesseihin soveltuvaksi ovat yksi merkittävimmistä laatu ja kustannus näkökulmista. Ilman soveltuvia toleransseja on turha haaveilla Six Sigma -tason tuotteista ja edullisista kustannuksista.

    Suunnittelua tukevat lomakkeet
    Usein ollaan tilanteessa, että suunnitelmat ovat olemassa, mutta valmistus ei onnistu ja tarvitaan joukko muutoksia ennen kuin valmistaminen voi alkaa. Koulutus pitää sisällään lomakkeet, työkalut ja statistiikan, jotka yhdistettynä kyvykkääseen tiimiin parantavat suunnitteluprosessia.


    Keskeiset näkökulmat

    1. Haaste on tunnistaa asiakastarve ja sitoa se liiketoimintaan. Tähän vastataan määrittelemällä liiketoimintaa tukeva liiketoimintatapaus – Business Case – ja asiakkaan tarpeen tunnistamiseen käytetään Quality Function Deployment (QFD) systeemiä ja laatutaloa, House of Quality

    2. Haaste on päästä uuden kehittämisessä yli itsestäänselvyyksien. Tähän koulutuksessa vastataan TRIZ-menetelmän – Theory of Inventive Problem Solving – tuomalla viiden kohdan ja viiden näkökulman lähestymisellä: ristiriita, resurssit, ideaaliratkaisu, kehityslait ja innovatiiviset periaatteet. Suunnitelman toimivuus ja ideoiden vaikuttavuus varmistetaan monimuuttujatekniikan, Design of Experiments (DOE), avulla.

    3. Haaste on, kuinka varmistetaan, että tuote toimii ja kestää suunnitelluissa olosuhteissa suunnitellun elinkaaren. Tähän vastataan luotettavuustekniikan – Realibility Engineering – periaatteiden oppimisella ja soveltamisella. Koulutuksessa opiskellaan Minitab-avusteisesti luotettavuustekniikan keskeiset analyysit.

    4. Haaste on tuotteen kokoonpantavuus ja riittävän suorituskykytason suunnittelu. Koulutuksessa käsitellään toleranssisuunnittelua, sen merkitystä ja keinoa tuotteen toleranssien määrittämisessä. Toleranssien määrittelyssä tarvitaan siirtofunktio, joka voi olla karkeasti kolmea tyyppiä. Koulutuksessa harjoitellaan kaikkien näiden tyyppien käyttöä ja analyysiä Minitab ja Workspace -avusteisesti Monte Carlo -simulointia apuna käyttäen.


    Koulutuksen toteutustapa
    Koulutuksessa käytetään menetelmänä luentoja, workshopeja, harjoituksia sekä henkilökohtaista ohjausta. Koulutus muodostuu lähijaksoista sekä näiden välissä olevista harjoittelujaksoista. Harjoittelujaksojen aikana opiskelijat tekevät projektitöitä, joiden avulla oppia syvennetään ja sovelletaan omaan organisaatioon.


    Kouluttaja:
    Matti Pesonen
    , Lean Six Sigma Black Belt, KTM (Strateginen johtaminen), KTK (Johtaminen ja organisaatiot)
    Matti Pesonen on valmistunut ekonomiksi Lappeenrannan teknillisen yliopiston Kauppakorkeakoulun Strategisen johtamisen maisteriohjelmasta. Kauppatieteen kandidaatin tutkinnon Matti on suorittanut johtamisen ja organisaatiotieteiden pääaineesta. Matin mielenkiintona on organisaatioiden toiminnan parantaminen ja yritysten johtamisen tason nostaminen.

    KTM Matti Pesosella on kokemusta mm. seuraavista laadun johtamisen menetelmistä ja työkaluista ja niiden soveltamisesta asiakasyrityksissä ja koulutustilaisuuksissa:
    – Laatutekniikat ja laatutyökalut: FMEA, SPC, MSA, 8D, DoE, Juurisyyanalyysi, 5xMiksi ja muut yleiset tiimityökalut ja ongelmanratkaisumenetelmät
    – Lean Six Sigma -menetelmä: Lean Six Sigma Black Belt, Lean Six Sigma Green Belt-kouluttaja, Lean Six Sigma Yellow Belt-kouluttaja
    – Tilastolliset menetelmät: Minitab-ohjelmiston ja tilastollisten menetelmien ja datan analyysin kouluttaja
    – Laatujärjestelmät: ISO 9001:2015, IATF 16949:2016

    Matista sanottua:
    ”Kouluttajan esiintyminen on motivoivaa ja selkeää. Hyvä!”
    ”Matti on loistava kouluttaja!”
    ”Opettaja oli asiantunteva ja osasi kertoa asiat niin, että ”maallikkokin” ymmärää asian.”


    Keskeiset työkalut ja konseptit haltuun
    DFSS-koulutuksessa käydään läpi suunnitteluprosessi, PIDOV ja lukuisa määrä suunnittelun ja tuotekehityksen menetelmiä ja työkaluja. Tarkoituksena on optimoida suunnitteluprosessi niin, että saavutetaan Six Sigma -suoritusarvo samalla integroiden Six Sigma -ominaisuudet uuteen tuotteeseen.


    Kenelle?
    Valmennuksen kohderyhmää ovat erityisesti suunnittelu- ja tuotekehityshenkilöstö, tutkijat, sekä kehityshenkilöstö.


    Sertifiointi
    Design for Six Sigma -projektityön hyväksytysti suorittaneelle myönnetään arvostettu Quality Knowhow Karjalainen Oy:n Design for Six Sigma -sertifikaatti.


    Valitse itsellesi sopivin toteutustapa
    Koulutuksen voi käydä lähiopetuksena, etänä tai hybridinä valiten itselle sopivat päivät lähi- ja etätoteutusta. Postitamme koulutusmateriaalit sekä striimaamme koulutuspäivät osallistujille, jotka osallistuvat etänä.

    Elämyksellinen koulutuspaikka
    Koulutus järjestetään ainutlaatuisissa kokouspuitteissa Sibeliustalossa, Vesijärven rantamaisemissa.

    Laadukkaat tarjoilut
    Food & Events huolehtii nautinnollisista koulutuspäivän tarjoiluista tarjoten varmasti jokaisen makuun jotakin. Muistathan myös ilmoittaa mahdollisesta eritysruokavaliostasi ilmoittautumisen yhteydessä.


    OHJELMA

    1. jakso

    Päivä 1

    08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

    09:00 Esittely ja avaus
    Mitä Six Sigma on?
    Mitä DFSS on?
    Johdatus DFSS:aan
    DFSS:n pohja – Juranin trilogia

    12:00 Lounas (n. 60 min)

    13:00 DFSS suunnitteluprosessin vaiheet
    – PIDOV prosessi ja vaiheiden tarkoitus
    PIDOV -prosessin keskeiset työkalut

    14:30 Kahvi (30 min)

    15:00 Minitab ja tilastotekniikan perusteet
    Minitabin käyttäminen
    – Navigointi
    – Datan tuominen Minitab ohjelmaan
    – Perustilastotekniikka ja normaalijakauma
    Yhteenveto

    16:00 Päivän päätös


    Päivä 2

    08:15 Minitab jatkuu

    Tilastollinen prosessin ohjaus – SPC
    – Poikkeama teoria ja ennustettavuus
    – Ohjauskortin luominen – I-kortti ja mR –kortti
    – Suorituskyky ja suorituskyvyn määrittäminen Minitabilla
    Prosessin normaalisuuden, stabiilisuuden ja kyvykkyyden määrittäminen

    11:30 Lounas (n. 60 min)

    12:30 Plan: Projektin luomien ja tavoitteiden asettaminen
    – Liiketoimintatapauksen luominen ja projektille liiketoimintatavoitteiden asettaminen

    14:00 Kahvi (30 min)

    14:30 Identify: Asiakkaiden ja CTQ:n tunnitaminen
    – VOC ja CTQ
    – QFD – Quality Function Deployment
    Yhteenveto

    16:00 Päivän päätös


    Päivä 3

    08:15 QFD-toteutusprosessi

    VOC:n tunnistaminen
    Kaikaku
    VOC-diagrammien ja matriisin luominen
    Workshop: Kaikaku ja VOC

    11:30 Lounas (n. 60 min)

    12:30 Tuotteen suunnittelu
    Korrelaatiomatriisin täyttäminen
    Matriisin laskennat ja johtopäätökset
    Workshop: tuotteen suunnittelu ja matriisiin toteutus loppuun sekä johtopäätökset

    14:00 Kahvi (30 min)

    14:30 Suunnitelman testaaminen (Taguchi)
    Kriittisten parametrien hallinta
    – DFSS -scorecard
    – Yhteenveto

    16:00 Päivän päätös


    2. jakso

    Päivä 1

    08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

    09:00 Avaus ja päivän ohjelma
    Kertaus
    Välitöiden esittely
    Design-vaihe
    TRIZ ideoinnin ja konseptisuunnittelun tukena
    – Harjoitus: soveltaminen omaan harjoitukseen

    12:00 Lounas (n. 60 min)

    13:00 TRIZ jatkuu
    DOE – mikä on DOE ja kuinka se tehdään

    14:30 Kahvi (30 min)

    15:00 Taguchi harjoitus – dublokoe
    Yhteenveto

    16:00 Päivän päätös


    Päivä 2

    08:15 Konseptin robustisuus
    Kokeen luominen ja analysointi Minitabilla
    Taguchi-matriisit
    S/N -suhde ja keskiarvo
    Taguchi kokeen tekemin ja analysointi Minitabilla

    11:30 Lounas (n. 60 min)

    12:30 Harjoitus: kokeen suunnittelu omaan harjoitukseen

    14:00 Kahvi (30 min)

    14:30 Harjoitus: kokeen luominen Minitabilla omaan harjoitukseen
    Yhteenveto

    16:00 Päivän päätös


    3. jakso

    Päivä 1

    08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

    09:00 Avaus ja päivän ohjelma
    Kertaus
    Välitöiden esittely
    Design vaihe jatkuu…
    Luotettavuustekniikka
    – Mitä luotettavuustekniikka on ja perusmääritelmät
    – Riskien tunnistaminen – Riskianalyysi
    – FMEA
    – FMEAn rooli ja toteutus

    12:00 Lounas (n. 60 min)

    13:00 Mittauksen datan laatu – mittavirhe

    14:30 Kahvi (30 min)

    15:00 Luotettavuustekniikkaa Minitab –avusteisesti
    – Yleisimmät luotettavuustekniikan jakaumat ja jakaumien tunnistaminen

    16:00 Päivän päätös


    Päivä 2

    08:15 Avaus

    Minitab avusteinen luotettavuusanalyysi
    – Sensuroitu ja ei-sensuroitu data
    – Luotettavuustestien suunnittelu
    – Monivika-analyysi
    – Ei-parametriset jakaumamallit

    12:00 Lounas (n. 60 min)

    13:00 Minitab avusteinen luotettavuusanalyysi
    – Korjattavien systeemien luotettavuus
    – Elinkaariregressio
    – Kiihdytetyt elinkaaridatat

    14:30 Kahvi (30 min)

    15:00
    – Probit-analsyyit
    – Takuu-analyysit
    – Yhteenveto

    16:00 Päivän päätös


    4. jakso

    Päivä 1

    08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

    09:00 Avaus
    Kertaus
    Välitöiden esittely
    Johdatus toleranssien suunnitteluun
    – periaate ja suunnitteluprosessi
    – siirtofunktio

    12:00 Lounas (n. 60 min)

    13:00 Lineaariset pinotoleranssit
    – WC-malli
    – Monte Carlo -simulointi

    14:30 Kahvi (30 min)

    15:00
    – RSS malli
    Harjoitustehtäviä

    16:00 Päivän päätös


    Päivä 2

    08:15 Avaus

    Lineaarinen pinotoleranssi jatkuu…
    Taguchin hävikkifunktio – kustannusoptimointi
    Laskuharjoitus
    Empiirinen mallin toleroiminen
    – Black Box -malli

    11:30 Lounas (n. 60 min)

    12:30 Empiirinen toleroiminen jatkuu…
    Validointivaihe
    – Tuotteen ja prosessin validointi

    14:00 Kahvi (30 min)

    14:30
    – Ohjaussuunnitelma
    – Projektin päättäminen
    – Yhteenveto

    16:00 Päivän päätös


    Final-päivä

    Päivä 1

    08:30 Ilmoittautuminen ja kahvi

    09:00 Avaus
    Kertaus – keskeiset DFSS -prosessin konseptit
    Lopputöiden esittely n. 30 min per esitys ja keskustelu

    12:00 Lounas (n. 60 min)

    13:00
    Lopputöiden esittely jatkuu
    Todistusten ja sertifikaattien jako sekä kakkukahvit
    Yhteenveto töistä ja koulutuksesta

    16:00 Koulutus päättyy


    Koulutuspaikka:
    Sibeliustalo, Ankkurikatu 7, 15140 Lahti, tai etäosallistuminen

    Ajankohta:
    1. jakso: 29.-31.1.2025
    2. jakso: 4.-5.3-2025
    3. jakso: 7.-8.4.2025
    4. jakso: 8.-9.5.2025
    Final-päivä: 12.6.2025

    Hinta:
    5 750 euroa
    /hlö + alv 25,5 %.

    Kysy useamman hengen ryhmätarjous erikseen.


    Ilmoittautumisen peruutusehdot:
    Ilmoittautumiset olisi hyvä tehdä viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua. Peruutus on ilmoitettava viimeistään viikkoa ennen koulutustilaisuuden alkua. Myöhemmin tehtävistä peruutuksista veloitetaan 50 % koulutustilaisuuden hinnasta. Mikäli osallistumista ei peruuteta lainkaan, veloitetaan koko koulutustilaisuuden hinta. Esteen sattuessa koulutuspaikan voi luovuttaa toiselle samassa organisaatiossa työskentelevälle henkilölle.

    Kouluttajan muut kurssit

    Samankaltaisia kursseja